Monday, December 19, 2005

WTO ellen




A WTO hatadik Konferencia tegnap lezart Hongkongban. Sajnos a tuntetoknek nem sikerult befolyasolni a WTO mezogazdasaggal kapcsolatban donteseket. Igy a koreai(nem csak ok) parasztok tovabb kell szevendiuk.
Miutan a koreai kormanyzat alarirta WTO rizs importasi szerzodeset, a helyi parasztok nem tudnak eladni a haromszor dragabb sajat termeket. 1995-tol WTO alapitasa maig, a koreai paraszt szama csak a fele marad, es az atlog koruk 60 eves. A merges paraszt tobbszor kiment az utcara tuntetokent koreaban, a kormany csupan felfordulasnak tekintette, es fegyveres rendorokot kuldott ellenkezni oket. Rengeteg paraszt meghalt. (neztem egy videot, amelyben egyik rendor hatalmas pajzsaval belevagta a paraszt nyakaba, es rogton meghalt.)

Tobb mint 2000 koreai paraszt eljott hongkongba a konferencia miatt. A Hongkongi kormanyzat 3000 rendort kuldott a konferencia helyinre. A hongkongi tuntetok sajnos nem eleg aggresszivak, hogy a koreaival egyutt kitorni a rendorseg akadalyot. ( a mi oktatasunkban soha nem kozelitettunk az eroszakos onkifejezesi modjakoz.) De az nem kerdes, hogy a koreaiak cseleketuk nagyon meghatott es kreativ volt. Nezz a videokat:
http://swtop.no-ip.org/1218lovehk.wmv
http://swtop.no-ip.org/1218noweb.wmv
http://swtop.no-ip.org/1213koreawmv.wmv
http://swtop.no-ip.org/1215morning.wmv

A WTO egyik legkarosabb dontese, hogy a exporttamogatasat csak 2013-ben fogjak megszuntetni. Addig mi lesz a 2.4 billio paraszttal a vilagon? (Kinaban 0.8 billio gazda van) A WTO javaslata szerint, azok a parasztoknak mast munkat kene talalniuk, a legjobb lenne a szolgatatas piacon.(amely azt jelenti, pl egy amerikai ceg kinaban akar uzletelni, persze a helyi lakot fog alkalmozni,mert alacsony a munkaber)

A WTO szoktak ugy hangsulyozni a letezesi fontossagat, hogy minden orszag gazdagsagi fejlodest teljesitsen. Mekorra marhasag, mert ezt gyakorlatilag lehetetlen. Ha minden orszag lenne fejlett, akkor annyi foldi forrasra lesz szukseg (pl, olaj, fa, viz, banya), ami csak 6 foldgolyo tudna megteherni. Aki ilyesmit tud mondani, az elmebeteg.

Probaltam nem tul erzelmesen irni. Mivel nem irtam tul reszeletesen, szivesen valaszolnek barmilyen kerdesre. Elnezest a szornyu nyelvtani hibakert.

No comments: